Voimauttavan taiteen äärellä ry:n syntytarina

 Ajatus tästä yhdistyksestä syntyi eräänä tähtikirkkaana yönä toisella puolella maailmaa…

Nuotiotulen äärellä Afrikan yössä


Keväällä 2015 vierailimme taiteilijaryhmämme, Maria Baric Companyn kanssa esiintymismatkalla Länsi-Afrikassa Beninissä. Istuimme rannalla nuotion äärellä soittamassa musiikkia, improvisoiden ja säveltäen musiikkia uuteen festivaaliteokseemme aamun pikkutunneille asti. Musisointiamme rytmitti rantaan ajautuvien aaltojen pauhu. Nuotion äärellä, yhdessä paikallisten taiteilijaystäviemme kanssa valmisteltu teos alkoi saada muotoaan. Seuraavina päivinä esiintymismatkamme jatkuisi paikallisiin kyläkouluihin sekä lähialueen orpokotiin näiden alueiden lapsia ilahduttamaan. Musiikin ja nukketeatterin lisäksi kiertuematkalaukuissa lasten luokse kulkisi myös suklaata ja saippuakuplia. Iloa ja yllätyksiä. Kohtaamisia. Se, mitä yhteistyömme ja esiintymisemme toi mukanaan meille kaikille ylitti kuitenkin monin kerroin odotuksemme. Ja.. niitä hymyjä ja halauksia, joilla nämä lapset meidät ja esityksemme vastaanottivat - emme unohda koskaan.

Matkamme Afrikassa opetti paljon. Taide ylittää kielirajoja. Maiden rajoja. Eri alojen ja toimintasektorien rajoja. Se puhuttelee, tuo ihmisiä yhteen, tarjoaa kohtaamisia.
Koskettaa. Ilahduttaa. Lohduttaa. Avartaa. 

Palatessamme Suomeen toimme matkaltamme mukanamme (unohtumattomien kokemusten ja muistojen lisäksi) pienen palan matkan aikana kypsyteltyä, hiljaista unelmaa.

 Tuo hiljainen unelma ja vaivihkaa vahvistunut tunne siitä, että olimme jonkin tärkeän asian äärellä,  havahdutti ymmärtämään, kuinka vuosien myötä ryhmämme (Maria Baric Companyn) taiteellisen esiintymistyön rinnalla tekemämme erilaiset yleisötyöprojektit olivat alkaneet punoutua yhteen laajemmaksi kokonaisuudeksi. Suomessa ja ulkomailla toteuttamiemme esitys- ja yleisötyöprojektien kautta vähitellen rakentamamme "palapelin palaset" olivat alkaneet loksahdella kohdilleen
- uudella tavalla.
Voimauttavan taiteen äärellä ry perustettiin pian tämän jälkeen.
 
Unelmamme elää yhä.

Iloa ja elämyksiä, niitä haluamme taiteellisella työskentelyllämme tuoda mukanamme,
missä ikinä kuljemmekaan. Matka jatkuu.

- Taiteellinen johtaja Maria Baric

 
IMG_1843.jpg
IMG_1838.jpg